donderdag 7 februari 2013

Star Wars lijd groot verlies, Stuart Freeborn overleden




Gisteren avond kwam er voor de star wars wereld een trieste mededeling naar buiten, bekend gemaakt door de BBC, die dit vernomen heeft van zijn vroegere assistent Nick Maley. Zij lieten de wereld weten dat grimeur Stuart Freeborn is overleden op 98 jarige leeftijd. Zijn vrouw en tevens assistente overleed vorig jaar. Freeborn was veelal bekend door zijn werk voor de star wars films, zo was hij de bedenker van Yoda, Jabba the Hutt en Chewbacca. Maar zij waren niet de enige, vele andere personages hebben te maken gehad met Freeborn waaronder de vreemde wezens in Mos Eisley Cantina, tauntaun, wampa ijsmonster, ewoks en Greedo. Freeborn heeft met grote film legendes gewerkt als Peter Sellers en Alec Guinness. Ook voorzag hij sterren als Vivien Leigh en Marlene Dietrich van de juiste make-up. Zijn legendarische werken zijn in tal van films (waaronder spiderman, Oliver Twist, The Great Muppet Caper en meer) en andere openbare gelegenheden te zien geweest.
Voor vele star wars sterren is de dood van Freeborn dan ook een harde klap, bijna allemaal hebben ze hem gekend en met hem samen gewerkt. Hij stond wel bekend als de bedenker en maker van 's werelds beste film personages, en hij zal dan ook altijd voort leven in deze personages. Ook nu deze personages in de toekomst zonder zijn hulp op het witte doek verschijnen.
George Lucas heeft op starwars.com laten weten:
"Stuart was already a makeup legend when he started on Star Wars. He brought with him not only decades of experience, but boundless creative energy. His artistry and craftsmanship will live on forever in the characters he created. His Star Wars creatures may be reinterpreted in new forms by new generations, but at their heart, they continue to be what Stuart created for the original films."
Ook wij van Allestarwars.com willen Freeborn bedanken voor de door hem geweldig geleverde prestaties!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten